Veelgestelde vragen

"Veel gestelde vragen"
Hier staan de antwoorden op veelgestelde vragen op een rij. Staat je vraag er niet bij? Vul het contactformulier in, dan geven wij zo snel mogelijk antwoord.

Waarom Rotary Santarun?

1.Voor het goede doel.
Wij rennen dit jaar wederom voor het goede doel; steun voor de Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag. Op dit  grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking, sporten 2000 gehandicapten uit verschillende landen tegen en mét elkaar. Met de Voorburg Rotary Santarun maken wij deelname aan deze Spelen mogelijk door een team van Middin (o.a. Dorrepaal), omdat we geloven dat sport en spel voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
2.Voor de fun.
Samen hardlopen of wandelen in kerstsfeer met vrienden, familie, en collega’s; allen verkleed als kerstman

Waarom in Voorburg?

Het Huygenskwartier in Voorburg in kerstsfeer is dé perfecte omgeving voor een massa rennende kerstmannen.
Het is een leuk en origineel evenement waar Voorburgers, Leidschendammers en Stompwijkers vast graag aan mee willen doen, en waarbij ze tegelijkertijd een goed doel steunen.

Is er elk jaar een Rotary Santarun?

Op meerdere plaatsen in Nederland worden al enkele jaren Santaruns georganiseerd, en in 2019 alweer de 4e keer in Voorburg. Met de ervaringen van vorige jaren en het enthousiasme van inwoners, bedrijven, scholen, sportclubs, sponsors en de gemeente is de Rotary Santarun inmiddels een jaarlijkse traditie geworden.

Wat is het goede doel?

We rennen dit jaar voor de Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag. Op dit grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking, sporten 2.000 gehandicapten uit verschillende landen tegen en mét elkaar. Met de Voorburg Rotary Santarun maken wij deelname aan deze Spelen mogelijk door een team van Middin (o.a. Dorrepaal), omdat we geloven dat sport en spel voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Lees meer over de Special Olympics Nationale Spelen 2020 van 12-14 juni in Den Haag.

Waarom juist dat goede doel?

Middin ondersteunt mensen met een beperking bij het leiden van hun eigen leven volgens eigen wensen en toekomstbeelden, in en met de samenleving. Het gaat om kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Middin gaat uit van de eigen kracht van mensen. Sommige mensen hebben ondersteuning nodig om hun leven vorm te geven.
Een van de locaties van Middin ligt in Leidschendam-Voorburg: Buitengoed Dorrepaal. De cliënten van Dorrepaal, ook wel meewerkers genaamd, vinden het een eer om het u en uw kinderen of kleinkinderen naar de zin te maken! Volwassenen met een verstandelijke beperking werken op het terrein, in de villa of in de kas als tuinman, dierenverzorger, caissière of productie- of horecamedewerker. Verdeeld over zes verschillende werkgroepen zijn er volop mogelijkheden om talenten te benutten en vaardigheden verder te ontwikkelen. Doordat het Buitengoed open is voor bezoekers, leren meewerkers samen te werken met mensen van buitenaf.

Hoeveel geld wordt er ingezameld?

Door de bijdragen van de deelnemers en van sponsors proberen we minimaal € 5.000 bij elkaar te lopen. En daarbij vooral zoveel mogelijk plezier met elkaar te maken.

Mag ik zelf ook geld inzamelen voor het goede doel / mag ik mezelf laten sponsoren om zo meer geld op te halen voor het goede doel?

Natuurlijk! Het Goede Doel dat wij gekozen hebben, kan alle bijdragen goed gebruiken. Als jij je prestatie extra wil laten sponsoren door vrienden, ouders of collega’s dan verwelkomen we je bijdrage met open armen. Je bijdrage nemen we graag bij de start in ontvangst.

Iedereen loopt met hetzelfde kerstmannenpak de Santarun; andere uitingen kunnen we niet toestaan – de kracht van het evenement zit hem  juist in de sfeer van allemaal gelijk geklede renners. Daarom staan we niet toe dat er ook andere (reclame)uitingen komen.

Wie mag er meelopen met de Santarun?

Iedereen die kan (hard)lopen. Leeftijd maakt niets uit. Hoe jong of oud je bent, is onbelangrijk. Hoe snel of hard je kan lopen is nog onbelangrijker. Het gaat om het plezier. Zelfs een wandeltempo mag, maar dan duurt het langer voordat je bij het feest aan de finish bent …

Dus je ben je 6, 16, 36 of 66, schrijf je in en doe mee. Met je vrienden, familie, collega’s, team- of klasgenoten of welke andere gezellige groep je maar kan bedenken.

Is er een leeftijdsgrens voor deelname?

Zie hierboven. NEE, er is geen leeftijdsgrens. Als je maar de 3 kilometer kunt afleggen binnen een uur.

Zijn er prijzen te winnen?

Het is een funloop, geen wedstrijd. Maar iedereen krijgt aan de finish een medaille.
En voor het team met de meeste deelnemers ligt er ook een aardigheidje bij de finish klaar, en eeuwige roem.
Nieuw in 2019: er is ook een prijs voor het team dat met de meest creatieve kerstmutsen loopt.

Hoeveel kost het om mee te doen?

Deelname kost €10 per persoon (volwassenen en kinderen gelijk tarief). Daarvoor krijg je een kerstmannenpak waarin je de Santarun loopt. Het pak mag je houden. (Maar na 1 keer Santarun is je pak vaak wel al versleten)

Kan ik als bedrijf of (sport)team deelnemen?

Graag! Elk bedrijf of team kan net zoveel mensen inschrijven als het wil. Elke deelnemer krijgt van de Voorburg Rotary Santarun een kerstmannenpak.
We geven geen korting voor groepen; we zien graag dat iedereen evenveel bijdraagt aan het goede doel.Er is ook een mogelijkheid om de Rotary Santarun te sponsoren

Wat is het programma van de dag?

De start is om 15:30 uur in de Herenstraat bij het pleintje voor het Grand Café Restaurant De Heeren van Huygens, tegenover de Oude Kerk.

De laatste deelnemers verwachten we rond 16:30 uur aan de finish  ook weer bij De Heeren van Huygens, tegenover de Oude Kerk, in de Herenstraat.

Daarna kan iedereen die wil op straat en in de verschillende cafés en restaurants nog wat drinken en eten. De plaatselijke horeca zal vast warme chocolademelk en glühwein verlopen.

Welke maat is mijn kerstmannenpak?

Er zijn 2 maten: 1 voor kinderen (ongeveer maat 140, tot ca 1 meter 35), 1 voor volwassenen.

Is je pak te groot? We hebben gemerkt dat het gemakkelijk is om een stuk van de pijpen te knippen, dus je pak past altijd.

Hoe kom ik aan mijn kerstmannenpak?

Na je online inschrijving via de website voorburg.santarun.nl, krijg je via e-mail een bewijs van betaling en een deelnemersnummer. Dit is je deelnamebewijs.

Daarmee ga je naar een van de afhaalpunten in de Herenstraat, waar je (na het tonen van je deelnamebewijs) je eigen kerstmannenpak en een rugnummer mee krijgt. Dat pak mag je houden na de Santarun.
De afhaalpunten en openingstijden zijn:

 • Heeren van Huygens, Herenstraat 66-68
  donderdag 19 december – 15.00 tot 18.00 uur
  vrijdag 20 december – 14.00 tot 17.00 uur
  zaterdag 21 december – 11.00 tot 17.00 uur
 • Rode Kruis, Herenstraat 165
  donderdag 19 december – 15.00 tot 20.00 uur
  vrijdag 20 december – 14.00 tot 18.00 uur
  zaterdag 21 december – 11.00 tot 17.00 uur
  Zondag 22 december – 13.00 tot 15.00 uur

Ben je vergeten om je in te schrijven, dan kun je ook deze dagen voor de loop nog een pak met rugnummer kopen op bovenstaande adressen.

Waar kan ik me inschrijven?

Inschrijven doe je via de pagina Inschrijven op onze website: en je betaalt daar via i-deal.

Kan ik ook zonder internet inschrijven?

Dat is (bijna) niet mogelijk. Maar op de laatste dagen voor de loop is er bij het Rode Kruis misschien nog wel een kerstmannenpak en deelnemersnummer te koop.

Als ik niet kan meedoen (ziekte of afwezigheid), kan ik dan mijn geld terug krijgen?

Helaas is het niet mogelijk om inschrijvingen te annuleren en je betalingen te retourneren. Tip: Geef je pak aan een bekende en laat die meelopen. In elk geval steun je het Goede Doel!

Hoe lang is het parcours en waar is het?

Je loopt 3 km door het centrum van Voorburg, rond de Herenstraat.

Zie voor de route de plattegrond

Moet ik getraind zijn voor de Santarun?

Dat is altijd slim 😉  Maar het is geen eis vooraf en we zullen het ook niet controleren.

Hoe is de veiligheid geregeld?

Op en rond het parcours helpen vrijwilligers om zaken in goed banen te leiden; de wijkagent zal ook aanwezig zijn. En er zijn EHBO-vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig.

Moet ik als ouder meelopen met mijn (kleine) kinderen?

Dat is een beslissing die u als ouder het beste neemt. Het is wel zo veilig dat jonge kinderen vergezeld worden. Het is ook behoorlijk FUN-verhogend om samen te lopen!

Is er medische verzorging?

Er zijn EHBO-posten aanwezig waarvan we hopen dat ze helemaal niet gebruikt hoeven worden.

Is het een wedstrijd of is het voor het plezier?

FUN FUN FUN

Heb je een andere vraag?

Als jouw vraag er niet bijstaat, vul dan het contactformulier in, dan geven wij zo snel mogelijk antwoord.

De Voorburg Rotary Santarun is een initiatief van Rotary Voorburg.